Dişlerimizi Doğru Fırçalıyor muyuz ?
26 Ocak 2022

                                                                                                              DİŞLERİMİZİ DOĞRU FIRÇALIYOR MUYUZ?

         Ağız, vücudumuza hastalıkların giriş yollarından biridir. Bu yüzden hastalıkları engelleme ve ağız-diş sağlığının korunması konusunda düzenli bakım büyük önem taşır. Bu konuda bize yardımcı olacak ürünlerin başında “diş fırçası” gelmektedir.
        Kurallara uygun ve düzenli diş fırçalama  yapıldığı takdirde bakterilerin diş üzerinde ve ağız florasında bulunma süreleri minimuma indirilerek oluşabilecek hastalıkların önüne geçilecektir.
       Pek çok diş fırçalama tekniği bulunmaktadır. Diş eti sağlığı için yapılması gereken en önemli aşama diş etlerini de fırçalamaktır. Öncelikle fırça 45 derecelik bir açıyla dişe yaklaştırılmalı ve dişin eni doğrultusunda dairesel hareketlerle fırçalama yapılmalıdır. Ağız boşluğuna bakan yüzeylerde ise diş etinden dişe doğru bir süpürme hareketiyle işlem tamamlanır. Dişlerin iç yüzeyleri, özellikle ön bölgeler dar olduğundan fırça dik konumlandırılarak fırçalanmalıdır. En sık yapılan hata diş etleri kanadığı için fırçalamaktan kaçınmaktır. Diş etinde enflamasyon (İltihaplanma) ile gelişen konjektiyon sonucu diş etlerini besleyen damarlar dolaşım bozukluğu beraberinde dolgunlaşmıştır. Etkili ve doğru fırçalama ile mikrobiyal dental plak diş yüzeyinden kaldırıldığı takdirde diş eti damarları iyileşir ve kanama da kendiliğinden durur.
      Genellikle sadece ön dişlerin ön yüzeyleri fırçalandığından çürükler daha çok arka bölgelerde oluşmakta, diş taşları ise çok az fırçalanan alt ön bölgede olmaktadır. Bakteri plağı ve yiyecek artıklarının yoğun olduğu dişlerin arka yüzeyleri, arka dişler ve dil de temizlenmelidir.
     Uygun bir teknik kullanılmazsa dişler zarar görür mü ?
    Dişler çok sert bir tabaka olan mine ile kaplı olmasına rağmen yanlış teknikle uygulanan bir fırçalama ile zarar görebilir. Diş yüzeylerinde aşınmalara, diş etlerinde çekilmelere yol açabilir. Bu durumda dişler çürüğe daha yatkın hale gelir. Dişleri aşındıracak kadar büyük bir kuvvetle diş fırçalamaktan kaçınmak ve yumuşak hareketlerle fırçalama yapmak gerekir.
    Fırça diş temizliğinde tek başına yeterli midir ?
   Fırçanın yanı sıra diş aralarında boşluk olup/olmamasına ya da boyutlarına bağlı olarak diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılmalıdır. Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına bağlı kemik kayıpları genellikle temizliği ihmal edilen arayüz bölgelerinden başladığı için bu bölgelerin temizliği de ağız bakımının rutini olmalıdır.

                                                                                                                                                                                                                                    Uzm. Dt. Aslıhan SEÇGİN ATAR