Hizmet Verilen Bölüm ve Branşlar
30 Kasım 2022

Hizmet Verilen Bölüm ve Branşlar

KIRKLARELİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ'NDE ;

Cerrahi Hizmetleri ve Ortodonti Branşı dışında Diğer Tüm Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Sunulmaktadır.

Merkezimizde Sunulan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerimiz ; 

DİŞ ÇEKİMİ;

Dişin kaybı istenmeyen bir durumdur. Ortodondik gerekçeler, kazalar, kötü ağız hijyeni, dişin kökünde var olan tedavi edilemeyecek düzeydeki enfeksiyon ve aşırı kron harabiyeti gibi nedenlerle diş çekimi işlemi gerekebilir. Diş çekimi; merkezimizde, diş hekimi tarafından  anestezi altında yapılır. İşlemin tahmini süresi 15-60 dk.' dır. Diş çekiminin alternatifi yoktur. Diş çekimi işlemi, ağrının ve enfeksiyon odaklarının giderilmesini sağlar. Diş çekimi esnasında dişte ve kemikte kırılmalar, anatomik yapıda hasar, enfeksiyon, ağız açıklığında kısıtlılık, komşu dişlerde zarar, geçici ve kalıcı his kaybı, artık kök çıkarılamaması, çene ekleminin zedelenmesi, işlem sonrası uzun süreli kanamalar ve ağrı gibi komplikasyonlar oluşabilir. Çekim sonrası gerek görülürse dikiş atılabilir. Bunların hiçbirisi de oluşmayabilir. Çekim gereken dişlerin çekilmemesi halinde; bu dişler ağrıya, şişiliğe hatta çenelerde kemik ve fonksiyon kaybına ve ağız kokusuna neden olabilmektedir. İşlem öncesi hekiminiz tarafından ağız içine, yanak ve diş etine lokal anestezik ilaç enjekte edilir. Lokal anestezinin etkisi birkaç saat sürebilir. İşlem sonrası gerekirse hekiminiz tarafından ağrı kesici ilaç verilebilir. Bu ağrılı ve komplikasyon gereken işlemlere maruz kalmamak için dişlerin düzenli olarak günde 2 defa fırçalanması, diş ipi kullanılması ,yılda en az birkez ağız ve diş sağlığı kontrollerinin yapılması önerilmektedir. Sağlık probleminizin devam etmesi halinde lütfen MHRS' den randevu alarak diş hekiminize başvurunuz.


DİŞ DOLGUSU VE KANAL TEDAVİSİ ;

Kötü ağız hijyeni, genetik veya idiopatik sebeplerle dişlerde oluşan madde kayıplarının restore edilmesi işlemidir.Merkezimizde Diş Hekimi tarafından ağrı ve acının giderilmesi ve dişin madde kaybının ilerlemesi ile dişin çekilmesinin önlenmesi amacı ile yapılır. Tedavi ortalama 10-20 dakika sürer. Ağzınızda bulunan çürük dişlerinize amalgam veya kompozit dolgu yapılmadığı takdirde diş çürükleriniz ilerleyerek dişlerinizin kırılmasına, diş ağrısına, diş apsesine neden olabilir.  Tedavi sonrası dolgu düşebilir veya kırılabilir. Eğer çürük çok ilerlemiş ise kanal tedavisi de yapılabilir. Kanal tedavisi dişin yapısı, sinirlerin ve çevre dokuların patolojik durumu, hastanın genel sağlık durumu, randevulara ve önerilere gösterdiği özene göre 1 seans ile 3-4 seans arası sürmektedir. Her seans en az 20 dk.'dır. Kanal tedavisi sırasında kök kanallarında delinmeler olabilir. Aşırı daralma nedeniyle bazı kanallara tam girilemeyebilir ve bu durum kök kanallarında eksik doluma veya hiç doldurulmamış kanalların varlığına neden olabilir. Kök kanallarındaki aşırı eğrilikler için kanal şekillendirilmesi sırasında alet kırılması meydana gelebilir. İşlemin alternatif  diş çekimi olabilir.


DETERTRAJ (DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ);

Kötü ağız hijyeni, genetik veya çeşitli sebeplerle dişlerin üzerinde oluşan bakteri plağının temizlenmesi için diş taşı temizliği gerekebilir. Merkezimizde diş taşı temizliği diş hekimi tarafından uygulanır. Diş taşları diş yüzeyi üzerinden özel aletlerle temizlenir.Ortalama süre, 20 dk. olup  1-3 seans uygulanabilir. İşlemin alternatifi yoktur.  Tedaviyle dişeti kanamaları, ağız kokusu ve hassasiyetlerin geçmesi beklenir. İşlemden sonra; dişlerde soğuk-sıcak hassasiyeti, diş aralarında boşluk hissi gelişebilir. Yoğun diş taşları mevcut olan diş sallanmalarını maskeler, tedavi sonrası sallanmalar daha net hissedilebilir. Olası komplikasyonlar; tedavi sonrası ağız bakımı yetersiz olursa, dişetlerinde enfeksiyon ve buna bağlı diş kaybı gelişebilir.  Tedavi yapılmazsa; enfeksiyon ve kemik yıkımına bağlı olarak dişler kaybedilebilir. Dişlerin düzenli olarak günde 2 defa fırçalanması diş ipi kullanılması yılda en az birkez ağız ve diş sağlığı kontrollerinin yapılması önerilmektedir. Sağlık probleminizin devam etmesi halinde lütfen MHRS' den randevu alarak diş hekiminize başvurunuz.   

YEREL FLOR UYGULAMASI;

Merkezimizdeki diş hekimi tarafından vernik yada jel kıvamındaki florun, dişlere lokal olarak tatbik edilmesi  ile diş minesinin yapısındaki kristalerin güçlendirmesi amacıyla uygulanır. Flor-jel uygulamaları kolaylıkla uygulanabilecek ve aşı benzeri bir gelenek mantığı ile yaygınlaştırılabilecek basit,ekonomik ve pratik bir koruyucu yöntemdir. Bu yöntem ile dişler diş çürümelerine karşı korunmuş olur ve erken yaştaki diş kayıplarının önüne geçilir. Flor tahmini olarak 30-60 sn. uygulanıp 6 aylık dönemlerde tekrar edilmelidir. Florlama çürüksüz ağızlara uygulanmalıdır. 6 yaşın altındaki çocuklarda uygulama sırasında flor yutulabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Florun yutulması halinde mide bulantısı olabilir. Aşırı flor emilimine bağlı olarak zehirlenme görülebilir. Flor uygulamasının ardından en az 30 dk. herhangi birşey yenip içilmez. Flor uygulamasının yapılmaması halinde diş çürükleri ilerleyerek diş kaybına neden olabilir. Flor uygulamasından sonra özellikle ufak yaş grupları için yutulmaya bağlı toksik bir dozun oluşmaması için çocuk tükürtülerek fazla jelin tahliyesi sağlanır. Jel uygulamalarında süreklilik ve çürük koruması sağlayabilmek için çocuklar 10 yaşına kadar 6 ayda bir kontrole getirilmelidir.Sağlık probleminizin devam etmesi halinde lütfen MHRS' den randevu alarak diş hekiminize başvurunuz. 


FİSSÜR SİELANT;

Fissür örtücüler azı dişlerinin (arka dişlerin) çiğneyici yüzeylerindeki oluklara uygulanan sıklıkla beyaz renkte akışkan kıvamdaki çürük önleyici maddelerdendir. Merkezimizdeki diş hekimi tarafından süt dişlerine ve daimi dişlere uygulanır. Koruyucu diş hekimliğinde çürük önlemede en etkili yöntemdir. Akıcı kıvamdaki fissür örtücü dişe uygulandıktan sonra mavi ışık ile sertleştirilir. 3-5 dakika süren bu işlemde ağrı yoktur. İşlemin riski ve alternatifi yoktur. Fissür sealent uygulamasının ardından bir şeyler yenip içilebilir. Fissür örtücü uygulamak için diş minesi üzerinde herhangi bir aşındırma işlemi yapmaya gerek yoktur. Fissür örtücüler zamanla aşınabilir. Diş gıcırdatma ve sert gıdaların sıkça tüketilmesi fissür örtücülerin daha çabuk kırılmasına dişlerin üzerinden düşmesine sebep olabilir. Fissür örtücü yapıldıktan sonra 6 ayda bir kontrol edilmelidir. Uygulanmasının herhangi bir komplikasyonu yoktur.Sağlık probleminizin devam etmesi halinde lütfen MHRS' den randevu alarak diş hekiminize başvurunuz.   

YER TUTUCU ;

Süt dişlerinin erken dönemde kaybedilmesi sebebiyle geride kalmış olan boşlukları koruyarak diğer dişlerin bu boşluklara doğru kaymasını engelleyen apereylerdir. Yer tutucu aperey için merkezimizde diş hekimi tarafından ölçü alınıp, diş teknisyeni tarafından alınan ölçüye uygun yer tutucu aperey hazılanır.  Yer tutucu apereyler daimi dişlerde çapraşıklık oluşmasını engeller.Yer tutucular ölçü alındıktan 3-4 gün sonra hazır edilmekte olup diş hekimi tarafından ağız içine yerleştirilir. Hastanın ağız içi durumuna göre sabit ve hareketli yer tutucular yapılabilmektedir. Yer tutucular kalıcı dişlerin sürmesine kadar hastanın ağzında gece ve gündüz boyunca kalmalı bu süre içerisinde 6 ayda bir kez diş hekimi kontrolüne gidilmelidir. Kullanılmaması halinde diğer dişlerin boşluğa doğru kayması söz konusu haline gelir. Hareketli yer tutucuların yutulmasını engellemek için yemek yerken çıkarılmalıdır. Yer tutucu apereyler yerinden çıkabilir, kıralabilir ve ezilebilirler. Yer tutucu apeyler diğer dişlerle beraber fırçalanmalıdır, apereyler kullanılırken sakız ve diğer dişe yapışacak yiyeceklerden uzak durulmalıdır.Sağlık probleminizin devam etmesi halinde lütfen MHRS' den randevu alarak diş hekiminize başvurunuz.   

HAREKETLİ PROTEZ;

Kısmi ve tam diş kayıpları nedeniyle meydana gelen beslenme fonksiyonu kaybını, konuşma ve estetik sorunları gidermek için merkezimizde diş hekimi tarafından uygulanır. Laboratuar koşullarında protez işlemlerine devam edilir.  İşlemin ortalama bitim süresi ağız hazırlandıktan sonra 15-20 iş günüdür. İşlemin alternatifi uygun bireylerde implanttır. Protez ölçüsü alımı sırasında hareketli protez yapıldığında ise bu protez ağızda oynayabilir, konuşma bozulabilir, ağızda kötü koku ve tat kalabilir, protezin altında gıda birikebilir, dili rahatsız edebilir, kanca gelen dişler zarar görebilir. Hareketli protez ile çok etkili ısırma ve koparma yapılamaz, total/kısmi protez ilk kullanıldığı dönemde ağız içerisinde yumuşak dokularda vuruklar oluşturabilir ve ağız dokularında ağrı ve acıya sebep olabilir. Protezin veya protez parçalarının kırılması halinde yapılacak olan tamir işlemi aslı gibi olmayabilir.Protez üzerindeki dişler düşebilir.Protezin estetiği görecelidir. Protezin tatminkar sonuç vereceği konusunda bir garanti verilemez. Alerjik kişilerde, proteze bağlı alerji gelişebilir. Protez yapılmazsa; eklem problemleri, çiğneme kaybına bağlı mide problemleri, mevcut dişlerde boşluğa doğru kayma ve uzamalar gözlenebilir.


SABİT PROTEZ ; 

Kötü ağız hijyeni, diş çürükleri ve kazalar nedeniyle meydana gelen kısmi diş eksikliğinin giderilmesi için dişlerin küçültülerek eksik dişlerin tamamlanması işlemidir. Bu işlem diş hekimi tarafından poliklinik ortamında 15-30 gün içerisinde gerçekleştirilir. Ölçü alımını takiben en az 2 defa provaya gelinmesi gerekir.  Diş kesimi sonrasında küçültülen dişe kanal tedavisi, çürük olan dişlere de dolgu gerekebilir. Sabit protez uygulaması sırasında ve sonrasında dişlerde ağrı ağız bakımı yetersiz olursa diş etinde kanama olabilir. Protez yenilenecekse protez çıkarılırken protezde ve dişte çatlak ve kırılma olabilir. Mevcut dişin tamamen yerinden çıkması ile protez planlaması değişebilir. İşlemin alternatifi implant ve hareketli protezdir. Tedavi yapılmazsa; dişlerde uzama yer değiştirme, kullanılmamaya bağlı çürük, fonksiyon kaybı ve eklem problemi gelişebilir. Herhangi bir sorun halinde merkezimiz diş hekimine başvurulmalıdır.

PROTEZ TAMİRİ;

Sabit ve Hareketli Protezlerde meydana gelen deformasyon ve kırılmaların tamir işlemleri Merkezimiz Laboratuvar şartlarında gerçekleştirilmektedir.

PANAROMİK RÖNTGEN ÇEKİMİ;

Panoramik röntgen, tüm dişlerin, çenelerin, dişler ve çenelerdeki bir çok problemin tek bir filmde görülmesini sağlayan röntgen filmidir.

PERİAPİKAL RÖNTGEN ÇEKİMİ

Radyolojik görüntüsü alınan dişin birebir boyutuna en yakın ve detaylı görüntüsünün elde edildiği küçük film çeşididir.

İmplant Uygulaması

Diş hekimliğinin temel amacı, kaybedilen dişleri fonksiyon ve estetik olarak doğal dişlere benzer şekilde yerine koyabilmektir. Hastanın çiğneme, konuşma, gülme gibi fonksiyonları yapabilmesi dış görünümden daha önemlidir. Çiğneme doğa tarafından mükemmel bir şekilde geliştirildiğinden, tek bir diş kaybı sonucunda bunun yapay herhangi bir şeyle tam olarak onarılması mümkün değildir.

İmplant, diş kökü şeklinde titanyumdan hazırlanmış, çene kemiğine küçük bir operasyon ile yerleştirilen suni diş kökleridir. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan protezler, artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.

Neden Titanyum İmplantlar?

Titanyum Kemik ile özel bir bağ oluşturarak yerleştirildiği yere, hücresel olarak tutunur. Bu tutunma tamamlandığında (2-6 ay) üst yapı dediğimiz protezi hazırlama işlemine geçilir.

İmplant Hangi Durumlarda Önerilir?

Dişsiz alt ve üst çenelerde; aşırı kemik erimesi sonucunda hastanın protezini kullanamadığı durumlarda. Protez yerleştirilen implantların üzerine oturtularak tutuculuğun artması sağlanır.

Büyük azı dişlerin kaybında, arka bölge dişsiz sonlanıyorsa; hastalara takılıp çıkarılabilen bir parsiyel protez yerine, yerleştirilecek birkaç implant ile sabit bir köprü yapılabilir.

Tek bir dişin kaybı durumunda; kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunarak, bu diş yerine tek bir implant yerleştirilebilir.

Uzun dişsiz boşluklarda; sabit bir köprü yapıldığında köprü gövdesinin uzun olması sorun yaratacağından, dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile yapılacak olan köprünün desteği ve dayanıklılığı arttırılabilir.

İmplant Uygulamasının Faydaları Nelerdir?

Diş kayıplarının ya da meydana gelen travmaların sonucunda, fizyolojik olarak oluşan kemik erimeleri, çene kemiğinin seviyesinin ve hacminin azalmasına sebep olmaktadır. Bu durum, uygulanacak protezin işlevini tam olarak yerine getirebilmesine engeldir. Bunun sonucunda da çiğneme ve konuşmada problemler çıkması kaçınılmaz olur.

GENEL ANESTEZİ ALTINDA DİŞ TEDAVİLERİ

Poliklinik şartlarında tedavi olamayan engelli, mental retarde hastaların ağız ve diş sağlığı hizmetleri ameliyathane ortamında genel anestezi altında yapılmaktadır.Ağız ve diş sağlığına yönelik birden fazla işlem ayni seansta tek seferde gerçekleştirilmektedir.Genel anestezi; damar yolundan ilaç vererek, akciğerlerden gaz solutarak veya ikisi birlikte uygulanarak bilinci ve ağrı duygusunu ortadan kaldırma işlemidir.  Derin bir uyku durumuna benzeyen genel anestezi tam bir bilinç kaybı ve ağrı duymama halini sağlar. Genel anestezi altında diş tedavisi yaptırmak isteyen hasta yakınları merkezimize başvurmaları gerekmektedir.

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ;

Merkezimizde evde sağlık hizmetleri birimi oluşturulmuştur. Merkezimize başvuran hasta yakınları aracılığı ile başvuru kaydı yapılan ve normal şartlarda polikliniğe gelemeyen yaşlı, yatağa bağımlı hastaların evlerine gidilerek tedavi işlemlerini yürütmektedir.