İmplant Tedavisi Hakkında Bilgilendirme
11 Aralık 2019

İMPLANT KULLANIMI HAKKINDA;

İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. İmplant yapılabilmesi için  İmplantı destekleyen kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir.

İşlemin yaklaşık uygulama süresi anestezi için enjeksiyon uygulandıktan sonra (tek diş için herhangi bir komplikasyon oluşmaması halinde) maxımum 20 dakikadır. İmplant tedavisi cerrahi bir tedavi olduğu için bir adet implant süresi 1 saat sürebilmektedir.

İşlem sonrası İmplant alanında şişlik olması halinde buz kompresi yapmak gerekir. Hasta, buz torbalarını ağız dışından implant bölgesine tutmalıdır. 3-5 dakika tutulup 8-10 dakika dinlendirecek şekilde uygulamalıdır. Uzun süre buz tutmak önerilmemektedir.İmplant, çene kemiğiyle kaynaşana kadar yemek yerken implant üzerine baskı uygulamamak için özen gösterilmelidir. İmplant tedavisi ardından birkaç ay beslenmeye özen göstermek, dikkat etmek gerekir. Titanyum implantın çene kemiğine kaynaşma dönemi olan bu zaman zarfında, sıcak ya da soğuk olmayan yumuşak besinler tüketmek gerekir. Genellikle 2-4 ay veya gerekli olduğu takdirde daha uzun süre iyileşmeye bırakılır.İyileşme döneminden sonra ikinci bir cerrahi işlem ile implantın üzeri açılır ve proteze destek olacak parçalar takılır. Bir sonraki aşama ise protez yapımıdır. Kalıcı protezler bazen porselen protezlerle sabitlenerek  yapılır ve hasta kendi dişi gibi protezi kullanır. Bazen de hastanın takıp çıkaracağı şekilde damak protezleri uygulanabilir. Ağız içine takılan yabancı maddelere kendi dişlerinizden daha fazla önem vermeniz gerekir. İmplantlar temizliği kolay olan ve fazla zaman almayan özelliğe sahiptir. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmezse implantların ömrü uzun olmaz. İmplantların ömrünü kısaltacak etkenler, doğru bakımının yapılmaması, diş eti hastalıklarının olması ve dişlere özen gösterilmemesi gibi etkenler gelir. Alkol ve sigara kullanımından kesinlikle uzak durulmalıdır. Alkol ve sigara kullanılması implant dişlerde olumsuzluklara neden olacaktır. implant ile dişetinin birleştiği bölümün, implant ile çevre dişlerin arasındaki boşlukların oldukça titizlikle temizlenmesi gerekir. Bu sebeple normal diş fırçasına ek olarak diş ipi ve arayüz fırçası kullanmak gerekir. Herhangi bir sorun halinde doktoru bilgilendirmek önemlidir.İmplant işlemi tamamlandığında 1 hafta sonra kontrol, 4 ay sonra  tekrar kontrol ve 6 ay sonra detertraj (diş taşı temizliği) mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca 6 ayda  bir rutin ağız ve diş muayenesi yapılmalıdır.


SAĞLIKLI GÜLÜŞLER DİLERİZ

 KIRKLARELİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ