Ağız ve Diş Sağlığı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar ..
30 Temmuz 2018

                                                             AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ DOĞRU SANILAN YANLIŞLAR

         Sağlıklı dişlere sahip olmak için sadece dişlerimizi fırçalamak yeterli değildir. Nasıl fırçaladığımız ve yanında hangi uygulamaları yaptığımız da çok önemlidir. Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinden Diş Hekimi Elif Nilda ÖZBAY,  genel olarak yapılan yanlışları anlattı ve diş sağlığı için önemli bilgiler verdi.

           Dt. Elif Nilda ÖZBAY konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Hepimizin bildiği gibi günde en az iki kere; sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce, dişlerimizi mutlaka fırçalamamız gerekmektedir. Ancak fırçalama işlemiyle dişler arası yüzeylere ulaşamadığımız için günde en az bir kere de yatmadan önce diş ipi kullanmalıyız. Bu sayede oluşacak bakteri plaklarına engel olabiliriz. Dişlerimizi ileri-geri yani yatay yönde gidip gelerek yapılan fırçalama herkesin düştüğü bir yanlıştır. Fırçalama yapılırken ağzımızın hafif açık konumlandırılıp dişetinden dişe doğru yani üst çenede yukarıdan aşağıya, alt çenede de aşağıdan yukarıya doğru tek yönlü süpürme hareketi yapmamız gerekmektedir. Çiğneme yüzeylerini de fırçaladıktan sonra son olarak dilin ve damakların da fırçalanması gerekmektedir.”

              Dt. Elif Nilda ÖZBAY Ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru sanılan bazı yanlışları şöyle vurguladı:

              Çoçuk dişleri iğne ile çekilirse bir daha çıkmaz. 

YANLIŞ! 

Önemli olan hangi dişin çekildiğidir, dişin iğne ya da başka bir şey ile çekilmesinin bir önemi yoktur.

              Süt dişlerinin yerine daha sonra kalıcı dişler geleceğinden süt dişlerinin önemi yoktur. 

YANLIŞ! 

Süt dişleri kapladıkları alanla kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı dişler için yer tutmaktadır. Bu nedenlerle süt dişleri çok önemlidir. Süt dişi çürüklerinde de ağrı oluşur. Ağrı yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir.

              Bir kez diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra her zaman yaptırmak gerekir. 

YANLIŞ! 

Diş taşı temizliğinde diş yüzeyine ait olmayan plak ve diş taşı temizlenir. Yani diş taşı temizliği yapılmış ya da yapılmamış olsun ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece diş taşlarının oluşumu tekrarlamaktadır.

              Çapraşık dişler ancak küçük yaşlarda düzelebilir. 

YANLIŞ! 

Çapraşık dişler her yaşta düzgün hale getirilebilir.

              Dişleri fırçalarken diş etlerinin kanaması normaldir. 

YANLIŞ! 

Diş etlerinin kanaması diş eti iltihabının en önemli belirtisidir. Tedavisi için diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

         

                 Ağrıyan dişe aspirin koymak iyi gelir. 

YANLIŞ! 

Dişin üzerine konulan aspirin ağrınızı dindirmediği gibi, ıstırabınızı da arttırır. Çünkü diş etinizde yara açar.

                Ağız kokusu herkeste olur. 

YANLIŞ! 

Ağız kokusu kendiliğinden oluşmaz. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar, bademcik iltihaplanmaları sonucu meydana gelebilir.

                Sert diş fırçası kullanmak dişleri bembeyaz yapar. 

YANLIŞ! 

Çünkü herkesin diş rengi aynı beyazlıkta olmaz. Yapısal farklılığa bağlı olarak diş rengi değişiklik gösterir. Bu nedenle önemli olan diş fırçasının sertliği değil, fırçalama tekniğidir. Sert diş fırçası ile kuvvetli yapılan diş fırçalama işlemi dişin minesine zarar verebileceği gibi diş etlerinde de çekilmeleri tetikleyebilir.

                Hamilikte diş kaybı olması çok normaldir.

YANLIŞ! 

Ağız bakımlarını doğru ve düzenli yapan bir anne adayı diş kaybı yaşamaz.

                Diş çürükleri genetiktir, önlenemez.

YANLIŞ! 

 Çürüklerin kalıtımla ilgisi olsa da ağız hijyenine gereken önemi vermek ile, dengeli beslenme alışkanlığı ile ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile önüne geçilebilir.