DİŞ FIRÇALARKEN DİŞ ETLERİ KANIYORSA BİR SORUN VAR MIDIR? HEKİME GİDİLMELİ MİDİR?
Diş fırçalarken gelişen diş eti kanaması, diş eti hastalığının en erken ve en önemli belirtisidir. Mutlaka bir Periodontoloji uzmanına görünmek gerekir.Periodontoloji, dişleri çevreleyen kemik ve diş eti dokularının hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde Periodontoloji Uzmanı bulunmaktadır.
Hasta dişeti sorunu yaşadığını nasıl anlar?
Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi, dişeti kanamasıdır. Bunun yanı sıra, dişetlerinde görülen şişme ve kızarıklık, kaşıntı ve kurcalama hissi, bölgesel veya yaygın çekilmeler ve çekilen bölgelerde hassasiyetle de kendini belli eder. Daha ileri durumlarda ise, diş ve diş eti arasından iltihap akışı, dişlerde patolojik migrasyon dediğimiz yer değişikliği, uzama ve sallanmalar gözlemlenebilir. Tüm bu belirtilere kötü koku ve tat eşlik edebilir.
Dişeti rahatsızlıkları başka bir hastalığın habercisi olabilir mi?
Diş eti sağlığı genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Günümüzde yapılan pek çok çalışma sonucunda şeker hastalığı ile diş eti hastalığı arasında önemli ve çift yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Şeker hastalarında dişetlerinde kanama, ödem ve periodontal abse gelişimine yatkınlık gözlenir. Doğru bir periodontal tedavi ve ağız bakımı ile diyabetin kontrolü kolaylaşır. Diyabetin yanı sıra, kalp hastalıkları ve akciğer hastalıkları ile dişeti hastalıkları arasında da önemli ilişkiler bulunmuştur. Lökoplaki, Liken planus gibi bazı cilt hastalıklarının ilk belirtilerini diş eti ve yanak mukozasında yaygın kızarıklık ve plaklar şeklinde gözlemleyebiliriz. Ayrıca erken dönemde dişetlerinde görülen tipik eritem şeklindeki yaygın kızarıklık ve kanama, Lösemi gibi bazı kan hastalıklarının belirtisi olabilir ve bu nedenle ihmal edilmemelidir.