Serbest Diş Eti Grefti İle Hastamızın Dişi Çekilmekten Kurtuldu ..
17 Mayıs 2019

 SERBEST DİŞ ETİ GREFTİ İLE HASTAMIZIN DİŞİ ÇEKİLMEKTEN KURTULDU

          Merkezimizde yapılan Serbest Diş Eti Grefti ile hastamızın dişi çekilmekten kurtuldu.

          Ortodonti tedavisi sonrasında diş eti çekilmesi olan hastanın dişi, yapılan Serbest Diş Eti Grefti ile uzun dönemde çekim işleminden kurtuldu. Kırklareli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görev yapan Periodontoloji Uzmanı Sinem KÖSEM tarafından ilk muayenesi yapılan hastanın önce diş eti enfeksiyonu kontrol altına alındı. Daha sonra, planlanan tarihte Serbest Diş Eti Grefti uygulaması gerçekleştirildi. 

          Serbest Diş Eti Greftini yapan Periodontoloji Uzmanı Sinem KÖSEM  konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu;

          Bu işlem hasta ağzındaki az miktardaki dişeti dokusunu artırmak, açıkta kalmış dişeti köklerinin üstünü örtmek ve dişeti çekilmesini tedavi etmek amacıyla periodontoji uzmanı (dişeti hastalıkları uzmanı) tarafından yapılır. Serbest dişeti grefti operasyonu greftin (genellikle damaktan alınan dişeti parçası) yerleştirileceği (alıcı bölge) ve greftin alınacağı (verici bölge) bölgeye lokal anestezi yapılmasıya başlar. Sonra greftin yerleştirileceği bölgede dişetine kesi yapılıp greftin yerleştirileceği alan hazırlanır. Greftin alınacağı bölge genellikle damaktır. Ancak bazen ağızdaki dişsiz boşluklardan da alınabilir. Greftin alınacağı bölgede dişetine bistüri ile kesi yapılır ve yerleştirilecek bölgenin alanı kadar 1-1.5 mm kalınlığında bir doku parçası alınır. Alınan greft daha önceden hazırlanan hastalıklı bölgeye yerleştirilir ve dikiş atılır. Bu işlemler yaklaşık 1-1.5 saat sürmektedir. Hem alıcı hem de verici bölgelere pat (koruyucu madde) konulabilir, 1 hafta sonra pat kaldırılır. Verici damak bölgesindeki dikişler alınırken, alıcı bölgedeki dikişler hekimin önerisi doğrultusunda 10-14. günlerde alınır. Hekiminiz eğer gerek görürse operasyon bölgelerine tekrar pat koyabilir. Tam bir iyileşmenin olabilmesi için operasyonun üzerinden en az 4-6 hafta geçmesi gerekir. Eğer bu işlem yapılmazsa dişeti çekilmesi artar, zamanla dişlerin hareketliliği artar ve diş kayıpları yaşanır.

     Cerrahi işlem sonrası anestezi etkisi geçene kadar hiçbir şey yiyip içilmemelidir. İlk 24 saat içerisinde çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Operasyon bölgesi ile çiğneme yapılmamalı ve ılık yiyecekler yenmelidir. Asitli, alkollü içecekler, baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. 3-4 hafta boyunca sigara içilmemelidir. Ameliyat bölgesine konulan pat (koruyucu mum) hareket ettirilmemelidir ve yerleştirilen patın kırılması veya tamamen düşmesi halinde işlem için tekrar periodontoloji uzmanına gelinmelidir. İlk 4-5 saat içerisinde operasyon bölgesinde bir miktar kanama olabilir. Aşırı ve uzun süreli kanama olduğunda merkezimize gelmeniz gerekir. Eğer reçete edilmişse antibiyotik ve ağrı kesici uygun şekilde kullanılmalı, kanamayı arttırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Gerektiğinde aynı konuda tıbbi yardım için öncelikle kendi uzman hekimine başvurulur. 

  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 5.jpg
  • 66.jpg